STVARANJE SVIJESTI

Zabrinuta za budućnost našeg planeta, djeca žele doprinijeti očuvanju okoliša

Zabrinuta za budućnost našeg planeta, djeca žele doprinijeti očuvanju okoliša

Učenici sedmih i osmih razreda u Hrvatskoj podijeljenog su mišljenja kad je riječ o očekivanjima što budućnost donosi za našu planetu. Trećina ih o tome ima pozitivan stav te smatra kako ćemo štetne utjecaje na okoliš u budućnosti smanjiti, jednako ih toliko misli da će biti gore, dok preostali o ovoj temi još nemaju formirano mišljenje. Dio je ovo rezultata istraživanja koje su Telemach i agencija Ipsos predstavili na panel raspravi povodom nastavka Telemachovog društveno odgovornog projekta „Tko to tamo prlja?“, usmjerenog na djecu.

Upravo su očekivanja djece o budućnosti bila među ključnim pitanjima istraživanja, a rezultati pokazuju da djeca u velikoj mjeri nemaju ni jasnu niti pozitivnu sliku. „Eko-anksioznost je problem koji u našem društvu, nažalost, još uvijek prolazi ispod radara, no brojke su itekako zabrinjavajuće. Primjerice, studija iz 2021., objavljena u Lancetu i provedena na 10.000 djece i mladih iz cijelog svijeta, pokazuje da po pitanju klime i budućnosti čak polovica mladih osjeća tugu, tjeskobu, ljutnju, bespomoćnost i osjećaj krivnje. Također, njih tri četvrtine misli da je budućnost u kontekstu klimatskih promjena zastrašujuća“, istaknuo je Igor Mikloušić, psiholog i znanstveni suradnik na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te tako potvrdio kako se ovaj negativan svjetski trend preslikao i na djecu u Hrvatskoj.

Edukacija – faktor za pozitivnije ishode u budućnosti

Ipak, podaci su pozitivniji kad se promatraju uloga i utjecaj ovih tinejdžera na okolišne teme. Tako se polovica učenika viših razreda osnovnih škola smatra dovoljno informiranim o ekološkim temama, a čak dvije trećine njih smatra da o zaštiti okoliša i očuvanju planeta brine u dovoljnoj mjeri, što je posebno izraženo kod djevojčica. S druge strane, istraživanje je pokazalo kako postoji prostor za edukaciju koju učenici ujedno vide kao jedan od ključnih faktora za pozitivnije ishode u budućnosti. „Još uvijek polovica učenika smatra kako nije dovoljno informirana o ekološkim temama te da su upravo edukacije, uz potrebne promjene navika, smanjenje otpada te organizirane akcije čišćenja, ključne za očuvanje našeg planeta“, istaknula je Sandra Trkeš iz Ipsosa dodavši kako bi navedene edukacije zasigurno posebno koristile za onih 34 posto učenika koji, prema istraživanju, još uvijek ne brinu dovoljno o zaštiti okoliša i očuvanju planeta. No, Sandra Trkeš dodaje i kako je kod većine ispitanika ipak vidljiva želja za vlastitim angažmanom kad je riječ o boljoj budućnosti. 

Učenici kao aktivni građani

Gotovo polovica učenika smatra kako će u budućnosti prevladavati poslovi koji će više doprinositi zajednici, razvoju društva i očuvanju okoliša, a i sami učenici, njih čak 61 posto, žele raditi takav posao. U svemu tome, tehnologija za njih igra važnu ulogu. „Istraživanje jasno ukazuje da velik broj ispitanika vjeruje kako njihovu generaciju čeka gora budućnost od sadašnjosti u kojoj žive. Ukoliko ne počnemo djelovati i ne prilagodimo se posljedicama klimatskih promjena već danas, buduće generacije će zaista morati uložiti enormne napore kako bi planet zadržale pogodnim za život. Uz donositelje odluka, i mi kao građani dijelimo zajedničku odgovornost za budućnost našeg planeta i posebno me veseli što učenici prepoznaju aktivnosti koje oni sami kao aktivni građani mogu poduzeti“, istaknula je tijekom panel rasprave Miljenka Kuhar, izvršna direktorica Društva za oblikovanje održivog razvoja.

Na rezultate istraživanja i aktivnosti koje Telemach poduzima u području edukacija djece i mladih, osvrnula se i specijalistica odgovornog društvenog poslovanja Telemacha, Andrea Šalinović: „Ovo istraživanje dodatna je potvrda da kao zajednica moramo nastaviti raditi na poboljšanju naših svakodnevnih navika kako bismo očuvali naš planet, ne samo za sadašnje nego i za buduće naraštaje. Svjesni koliko je u području očuvanja okoliša važna kontinuirana edukacija društva, a posebno naše djece i mladih, kroz projekt Tko to tamo prlja i putujuću predstavu koju organiziramo u školama i vrtićima diljem Hrvatske, želimo osnažiti najmlađe generacije te im približiti pravilne navike vezane uz osobnu odgovornosti i očuvanje okoliša. Ponosni smo što je predstavu u nepune dvije godine pogledalo oko 7.000 djece te vjerujem da će uoči početka novog ciklusa, istraživanja iznesena na današnjem predstavljanju dodatno probuditi interes za sudjelovanjem“.