VELIKI PROBLEMI

Nvidijin monopol nije održiv, potrošnja energije mogla bi ju skupo koštati

Prognoza je da će se globalna potrošnja energije podatkovnih centara povećati na 85 do 134 teravat sati do 2027.

Nvidijin monopol nije održiv, potrošnja energije mogla bi ju skupo koštati
Depositphotos

Monopol koji nad tržištima umjetne inteligencije ima Nvidia analitičari su počeli dovoditi u pitanje jer smatraju tvrde da povećanje potrošnje energije grafičkih kartica (GPU) neće biti održivo u budućnosti.

Svi uključeni su svjesni kako je Nvidia odigrala svoje "karte" u segmentu umjetne inteligencije, bilo kroz stjecanje popularnosti među klijentima kroz hardverski arsenal ili ogroman interes startupa. Naime, Nvidiju se gleda kao kao primarni izvor hardvera, no to dovodi do brige zbog potrošnje energije jer ne samo da je cijena dionica kompanije pala najviše u njezinoj povijesti, već mnogi analitičari vide trenutni pristup neodrživim. Zašto?

Korejski mediji izvještavaju da iako je Nvidia uspjela vidjeti široku primjenu svojih AI akceleratora, činjenica koja zabrinjava je sve veća potrošnja energije. Dok prosječni potrošači podatkovni centar opremljen tisućama Nvidia akceleratora vide kao nešto što im olakšava život po pitanju utjecaja na okoliš je sasvim suprotna situacija. Poznato je da su A100s i H100 AI GPU-ovi Team Greena "gladni" energije, ali kad ih se kombinira na milijune, potrošnja energije je enormna.

Prognoza je da će se globalna potrošnja energije podatkovnih centara povećati na 85 do 134 teravat sati do 2027., što je ekvivalentno potrošnji zemalja poput Nizozemske, Argentine i Švedske. Stoga, s vremenom će alternativa koja troši manje energije dobiti prednost, bez obzira što neće biti toliko moćna kao Nvidijina rješenja. I to može itekako naštetiti Nvidiji, kao što se trenutno već vidi.

Postojeći AI akceleratori troše do 13.000 GWh električne energije godišnje, a očekuje se da će se taj broj značajno povećati u budućnosti, posebno s dolaskom Blackwell GPU-a koji troše više od 1000W.

Bilo je razgovora i o podatkovnim centrima na nuklearni pogon, koji su istaknuti u projektu Microsofta i OpenAI-ja, ali to je još daleko od nas...