TRŽIŠNI UDJELI

Samsung predvodi AMOLED tržište

Samsung predvodi AMOLED tržište
Depositphotos

Samsung je zadržao svoju vodeću poziciju na AMOLED tržištu s 43 posto udjela u ukupnom tržištu, prema Omdiji. Međutim, porast isporuka kineskih proizvođača AMOLED-a doveo je do pada Samsungovog udjela isporuka ispod 50 posto po prvi put.

Ukupna isporuka malih i srednjih (9,0 inča i manjih) AMOLED-a dosegnula je 842 milijuna u 2023., što predstavlja porast od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ponovno oživljavanje aktivnosti na otvorenom nakon ublažavanja ograničenja uzrokovanih virusom COVID-19, zajedno s potražnjom za zamjenom pametnih telefona visokih performansi kao što je serija iPhone 15, potaknulo je ovaj rast. Samsung je zadržao svoju vodeću poziciju s 357 milijuna isporuka u 2023., ali je njegov tržišni udio smanjen s 56 posto u 2022. na 43 posto u 2023.

Međutim, kineski proizvođači AMOLED-a poboljšali su svoju proizvodnu tehnologiju i brzo povećali svoje isporuke što je zauzvrat smanjilo Samsungov tržišni udio. BOE, na drugom mjestu, zabilježio je rast tržišnog udjela sa 12 posto u 2022. na 15 posto u 2023., dok su Visionox i Tianma, koji su na četvrtom i petom mjestu, također doživjeli rast jer su povećali svoje udjele sa 6 posto na 9 posto i sa 4  posto na 8 posto u 2023. Slično tome, Everdisplay i China Star svjedočili su porastu svojih tržišnih udjela. Nasuprot tome, trećeplasirani LG Display povećao je svoje isporuke od 2022. do 2023., ali je bio potisnut rastom isporuka kineskih proizvođača, što je rezultiralo padom njegovog udjela s 11 posto u 2022. na 10 posto u 2023. godini.

“Kineski proizvođači AMOLED-a, koji su poboljšali svoje proizvodne kapacitete i kvalitetu zaslona, brzo osiguravaju sve veće narudžbe od domaćih marki pametnih telefona. Nakon toga će južnokorejskom Samsungu biti teško održati narudžbe AMOLED-a od kineskih marki pametnih telefona,” rekao je Hiroshi Hayase, voditelj istraživanja u Omdijinoj praksi za istraživanje zaslona.

Samsung je predvodio razvoj i masovnu proizvodnju naprednih tehnologija kao što su LTPO tehnologija niske potrošnje energije i sklopivi AMOLED zasloni. Međutim, 2023. BOE i drugi kineski proizvođači AMOLED-a također su ušli na tržište i započeli masovnu proizvodnju AMOLED-a koji uključuje LTPO i sklopive tehnologije.

“Budući da kineski proizvođači AMOLED-a imaju veliku potražnju za pametnim telefonima u zemlji, nastavit će povećavati svoje isporuke i smanjiti jaz u udjelu isporuka u odnosu na lidera u industriji Samsunga. Za korejske AMOLED proizvođače, sposobnost da razviju i isporuče AMOLED zaslone s još većom dodanom vrijednošću ne-kineskim markama će biti važan faktor u održavanju njihove dominacije u udjelu prihoda na AMOLED tržištu“, zaključuje Hayase.