ODABIR ZA KARIJERU

Ovo su četiri programska jezika koja vrijedi naučiti ili usavršiti

Ovo su četiri programska jezika koja vrijedi naučiti ili usavršiti
Depositphotos

Učenje programskih jezika nije samo svladavanje sintakse, to je ulaz u obećavajuću karijeru razvoja softvera. Prema američkom Zavodu za statistiku rada, programeri zarađuju u prosjeku više od 127.000 američkih dolara godišnje, s tim da se podaci odnose na 2022. Ali, prognoza je da će do 2032. plaće porasti za 25 posto.

Odabir gdje započeti je poput odabira stvarnog jezika kojim biste se sporazumijevali s ljudima oko sebe. Prema ShareAmerica, samo u Sjedinjenim Američkim Državama govori se između 350 i 430 jezika. Slično tome, postoje stotine programskih jezika koje možete izabrati.

Bilo da se radi o svestranosti Pythona, sveprisutnosti JavaScripta ili eleganciji SQL-a, vaš će izbor oblikovati vaše putovanje u zamršeni svijet programiranja. Neki jezici, poput LOLCODE-a žive u relativnoj nejasnoći, dok su drugi u velikoj potražnji, poput vodećih JavaScripta i Pythona. U nastavku teksta donosimo najunosnija i najpoželjnija četiri programska jezika za naučiti ili usavršiti kroz ovu godinu.

1. JavaScript

Dinamični jezik, a ujedno i najpopularniji na svijetu. Njime se u 2022. služilo 64,96 posto developera. Podržava objektno-orijentirane, imperativne i deklarativne programerske paradigme. Kao rezultat dobije se funkcionalan programski jezik, kojem su glavna svrha web stranica, ali i situacije nevezane uz browsere.

2. Python

Riječ je o interpretiranom i objektnom jeziku, trenutno trećem najpopularnijem na svijetu i njime se kroz 2022. koristilo 48,24 posto programera. Fleksibilan je i može se koristiti za razne svrhe, od framework dizajna, mikro-frameworka, kompleksnih sustava za upravljanje sadržajem, generiranja desktop GUI-a, znanstveno i kvantitativno računanje.

3. SQL

Koristi se za stvaranje, uređivanje i pretraživanje specifičnih podataka, koji su obično organizirani u tablicama. Ujedno, SQL je dizajniran za pronalaženje i uređivanje informacija na način koji želimo.

4. Java

Klasik u ovom društvu i peti najpopularniji programski jezik na svijetu. Jeftina je i pomaže u smanjenju vremena razvoja softvera. Nadalje, poboljšava ponudu aplikacije i promiče inovacije. Zbog toga je ovaj programski jezik jedan od najlakših za naučiti i koristiti za razvoj softvera.