UMJETNA INTELIGENCIJA

Omdia predviđa snažan rast tržišta GenAI softvera u 2024.

Neki od najboljih slučajeva korištenja za GenAI u 2024. bit će automatizirani razvoj koda, virtualni pomoćnici, računalno potpomognuta umjetnost i fotografija, video i audio produkcija i pomoćnici za pisanje.

Omdia predviđa snažan rast tržišta GenAI softvera u 2024.
Depositphotos

Generativni prihod od AI softvera povećat će se za 53 posto CAGR od 2023. do 58 milijardi dolara do 2028., otkrila je Omdia u svojoj najnovijoj prognozi. Prihod od GenAI softvera porast će za 124 posto u 2024., revidirano naviše u odnosu na prethodnu prognozu od 100 posto.

Mnogi dobavljači s velikim jezičnim modelima (LLM) bilježe stope prihoda koje upućuju na troznamenkasti rast prihoda u 2024. Najbolji dobavljači SaaS-a neprestano dodaju nove GenAI značajke postojećim proizvodima, ponekad to unovčujući ponudom pretplate na premium razini. Neki GenAI alati, poput GitHub CoPilota, doživljavaju porast usvajanja.

Poduzeća su također bila nestrpljiva da dodijele GenAI proračune u 2024. (i očekuju povećanje tih proračuna u 2025.) kako bi vidjele što tehnologija nudi i kako bi ostale ispred konkurenata. Omdia očekuje da će se rast tržišta usporiti tijekom prognoziranog horizonta, prvenstveno zbog sazrijevanja tržišta, ali i zbog toga što stvarni rezultati GenAI-ja u nekim slučajevima ne ispunjavaju velika očekivanja i prevelika ulaganja.

Anketa Omdije pokazuje da većina poduzeća koja su implementirala GenAI kaže da ispunjava očekivanja, ali to mišljenje nije jednoglasno i neki projekti ne uspijevaju. "Iako vidimo kratkoročnu pomamu u interesu za GenAI i stvarnom usvajanju", rekao je Neil Dunay, glavni prognostičar Omdije. “Izgledi za razočaranje su stvarni.”

Neki od najboljih slučajeva korištenja za GenAI u 2024. bit će automatizirani razvoj koda, virtualni pomoćnici, računalno potpomognuta umjetnost i fotografija, video i audio produkcija i pomoćnici za pisanje. Rast GenAI-ja zasjenjuje rast prihoda od prediktivnog AI softvera, koji ulazi u zreliju fazu. Omdia predviđa da će prihod od AI softvera dosegnuti 136 milijardi dolara u 2028., što je CAGR od 14 posto.