INOVATIVNA TEHNOLOGIJA

Mati Rimcu zakazao auto kao i Billu Gatesu Windowsi, a uskoro kreću prva testiranja u stvarnom okruženju

U projekt će biti uloženo 535 milijuna eura, a od NPOO-a će ukupno na kraju doći 179,5 milijuna eura.

Mati Rimcu zakazao auto kao i Billu Gatesu Windowsi, a uskoro kreću prva testiranja u stvarnom okruženju
Verne
Dražen Tomić / Tomich Productions

Velika prezentacija kompanija Verne, bivšeg P3 Mobility, na kojoj je predstavljen samovozeći taxi ostat će obilježena činjenicom da se vozilo nije htjelo dovesti na pozornicu nakon što je Mate Rimac pokrenuo aplikaciju i to zbog tehničkog problema odnosno blokirane kočnice. Mnogi će sad skeptici i hejteri biti oduševljeni, ali ne treba zaboraviti da se nešto slično dogodilo i na predstavljanju Windowsa 98 i to 1998. godine kada je nakon spajanja skenera operativni sustav otišao u  „blue screen“ odnosno „windows screen of death“. A nedavno se Elonu Masku na prezentaciji cybertrucka dogodilo da su razbili stakla na bočnoj strani vozila iako bi ona trebala biti neprobojna. Slični problemi dogodili su se i Steve Jobsu na prezentaciji iPhona 4, dakle nitko nije nepogrešiv i uvijek postoji mogućnost da tehnologija zakaže. 

Automobil ima dva sjedala, nema volan niti retrovizore i u potpunosti je kontroliran umjetnom inteligencijom, a pogon mu je električni. U projekt će biti uloženo 535 milijuna eura, a od NPOO-a će ukupno na kraju doći 179,5 milijuna eura.

Putem aplikacije, kazao je Mate Rimac, korisnici će moći, čak i prije vožnje, personalizirati sve postavke vozila poput osvjetljenja, temperature čak i mirisa unutrašnjosti vozila. Isto tako, u svakom gradu u kojem će Verne biti dostupan postojat će specijalizirana infrastruktura koja će se zvati "Mothership". Tamo će se vozila pregledavati, održavati, čistiti i svakodnevno puniti energijom. 

Prvi proizvodni pogon za proizvodnju autonomnih električnih vozila Verne gradi se u Lučkom pored Zagreba i trebala bi biti gotova do kraja sljedeće godine, ukupne površine veće od 28 tisuća četvornih metara.

Prvi Mothership, odnosno garažu grade pokraj sjedišta u Buzinu koje je smješteno blizu upravne zgrade u Buzinu kod Bauhausa.  

Kada se pogleda samo vozilo, ono je veličine Golfa. Kako tvrde, baterija će biti dovoljna za 14 sati vožnje nakon čega će ići na punjenje. Inače, u Verne vozilo bit će integrirana napredna platforma za autonomnu vožnju "Mobileye drive". Podrazumijeva se sofisticirani set senzora, kamere, radari  i sve ostalo što će omogućivati autonomnu vožnju.

Početak usluge planiran je za Zagreb 2026. godine, a nakon toga Verne će biti dostupan i u drugim europskim gradovima. Tvrtka je, naime, već potpisala ugovore s 11 gradova u EU, Velikoj Britaniji i na Bliskom istoku. U pregovorima su s još 30 gradova, tvrdi Rimac, kako on ističe jedan od gradova je Manchester.  Samovozeće mogućnosti se već testiraju po gradu, a trebalo bi ih, kada počnu s prometovanjem, biti nekoliko stotina samo u Zagrebu. Prva testiranja koja će se odvijati u nekoliko faza uskoro kreću. 

Vratimo se samoj prezentaciji jer kako tvrde njegovi osnivači Mate Rimac i dvojica njegovih najbližih kolega i prijatelja iz Rimac Grupe - Marko Pejković, sada glavni izvršni direktor Vernea, i Adriano Mudri, dizajner Nevere i glavni direktor dizajna u Verneu, ova će kompanija u potpunosti transformirati način prijevoza u gradu pomoću novog pristupa urbanoj autonomnoj mobilnosti.

Predstavljanje novog ekosustava urbane mobilnosti održalo se u novom Rimac Kampusu u blizini Zagreba, gdje su trojica suosnivača podijelili svoju viziju i pokazali jedinstven dizajn njihova autonomnog vozila, kao i sve funkcionalnosti koje će buduća usluga nuditi.

Nova usluga urbane mobilnosti i njezin ekosustav temelji se na tri ključna elementa: potpuno autonomnom električnom vozilu, softverskoj platformi (korisničkoj aplikaciji) i specijaliziranoj infrastrukturi. Prva Verne usluga bit će pokrenuta u Zagrebu 2026. godine.

„Krajnji bi rezultat bilo najbolje moguće iskustvo mobilnosti za sve. To znači da će svaki korisnik imati bolje iskustvo i uslugu od najbolje usluge koju uživaju vrlo bogati – i to po pristupačnoj cijeni. Imat ćete sigurnog i pouzdanog vozača, vozilo s više unutarnjeg prostora i udobnosti od najboljih limuzina te uslugu koja će na svaki mogući način biti prilagođena upravo vašim potrebama. Naša će usluga korisnicima pružiti mnogo više od samog prijevoza od točke A do točke B.  Tijekom vožnje imat ćete više slobodnog vremena koje ćete moći iskoristiti za razmišljanje, opuštanje, učenje ili rad. Vaš će se život poboljšati svakim putovanjem. U Verneu nismo fokusirani samo na tehnologiju nego i na njezine prednosti. Verne pretvara vrijeme utrošeno na vožnju u priliku za osobni rast, otkrivanje i uživanje te na taj način obogaćuje vaš život tijekom svakog putovanja“, ističe Mate Rimac.

„Bilo je teško pronaći pravo ime za ovaj projekt, a koje odgovara našoj viziji. No kad smo ga smislili, znali smo da je to pravo ime za nas. Naš novi brend nazvali smo po Julesu Verneu, slavnom piscu za kojeg se kaže da je čovjek koji je izumio budućnost. Baš kao što je on koristio temu putovanja kao pokretačku snagu u svojim pričama, mi je koristimo kao inspiraciju u oblikovanju budućnosti ispunjene maštovitim inovacijama i stvarnim postignućima. Njegova vjera u budućnost i njegov duh potaknuli su znatiželju kod generacija i generacija znanstvenika i istraživača. Stvari koje ponekad izgledaju nemoguće, on je učinio mogućima“, ističe Adriano Mudri, glavni direktor dizajna u Verneu.

Partnerstvo s tvrtkom Mobileye, globalnim liderom u autonomnoj vožnji, ključno je za Verneove autonomne mogućnosti. Vozilo će biti potpuno autonomno, sa sustavom sposobnim za vožnju u dinamičnom gradskom prometu.

Posljednjih nekoliko godina, tvrtka surađuje s Mobileyeom. Napredna platforma za autonomnu vožnju Mobileye Drive bit će integrirana u Verne vozilo i zajedno sa sofisticiranim setom senzora ,koji uključuju kamere, radara i lidara, omogućit će autonomne sposobnosti vožnje. Mobileyev sustav omogućuje fleksibilnost te funkcioniranje autonomne vožnje na raznim lokacijama, na različitim vrstama cesta, u različitim vremenskim uvjetima, uzimajući u obzir i lokalne stilove vožnje. Sve je to ključno za skalabilnost buduće Verne usluge.