SAMOSTALNI SKENER

Kaspersky predstavio besplatni alat za detekciju malwarea na Linuxu

KVRT koristi antivirusnu bazu podataka koja se često ažurira kako bi skenirao cijeli sustav.

Kaspersky predstavio besplatni alat za detekciju malwarea na Linuxu

Kaspersky je predstavio novi alat za uklanjanje virusa pod nazivom KVRT, a namijenjen je za Linux. Korisnicima omogućava besplatno skeniranje sustava, uklanjanje malwarea i drugih poznatih prijetnji.

PotrebnO je znati i da to nije alat za zaštitu od prijetnji u realnom vremenu, već samostalni skener koji može otkriti malware, adware i druge poznate prijetnje. Nakon što ih otkrije, KVRT nudi njihovo čišćenje. I sve kopije malwarea koje se brišu ili "dezinficiraju" pohranjuju se u karantenski direktorij na '/var/opt/KVRT2024_Data/Quarantine' (za root korisnike) u bezopasnom obliku.

Također, KVRT koristi antivirusnu bazu podataka koja se često ažurira kako bi skenirao cijeli sustav u potrazi za podudaranjima, ali korisnici moraju svaki put preuzeti novu kopiju za najnovije definicije. To možda može biti nekome prekomplicirano, ali vrijedi jer se garantira sigurnost. Uz to, treba napomenuti da KVRT podržava samo 64-bitne sustave i za rad je potrebno biti spojeno na internet.

Kaspersky je testirao alat na popularnim Linux distribucijama i potvrdio da radi na Red Hat Enterprise Linux, CentOS, Linux Mint, Ubuntu, SUSE, openSUSE, Debian... A čak i ako neka distribucija nije na popisu podržanih sustava, postoji dobra šansa da će KVRT na njoj raditi bez problema, što se lako provjeri skeniranjem sustava.

Naravno, ne postoji garancija potpune sigurnosti jer KVRT "reagira" nakon što zapazi probleme unutar sustava. Ali, to znači da čak i ako dođe do "zaraze", KVRT će korisnika obavijestiti na vrijeme i problemu, što onemogućava daljnju štetu. Svakako, koristan je ovo alat jer Linux se posljednjih godina nalazi češće na udaru malwarea, što se može "zahvaliti" njegovoj sve većoj popularnosti ne samo među biznisima nego i privatnim korisnicima.

Zainteresirani mogu ovaj alat preuzeti sa službene stranice.