NASTAVAK ISTRAGE

Europska komisija ističe kako je Microsoft prekršio pravila s aplikacijom Teams

EK je zabrinuta da je Microsoft možda dodijelio Teams prednost distribucije ne dajući klijentima izbor hoće li ili ne dobiti pristup Teams-u kada se pretplate na njihove SaaS aplikacije za produktivnost.

Europska komisija ističe kako je Microsoft prekršio pravila s aplikacijom Teams
Depositphotos

Europska komisija obavijestila je Microsoft o svom preliminarnom stajalištu da je tvrtka prekršila antimonopolska pravila EU-a u vezi s aplikacijom Teams. EC je rekao da je Microsoft prekršio pravila vezavši Teams za svoje popularne aplikacije za produktivnost.

Microsoft ima poslovni model usmjeren na pakete koji kombinira više vrsta softvera u jednoj ponudi. Kada je Teams pokrenut, tvrtka ga je uključila u svoje široko korištene pakete produktivnosti temeljene na oblaku za poslovne korisnike. Europska komisija je preliminarno utvrdila da je Microsoft dominantan u cijelom svijetu na tržištu SaaS aplikacija za produktivnost za profesionalnu upotrebu.

Tijelo je zabrinuto da je, barem od travnja 2019., Microsoft povezivao Teams sa svojim osnovnim aplikacijama za produktivnost SaaS, ograničavajući na taj način konkurenciju na tržištu proizvoda za komunikaciju i suradnju i braneći svoju tržišnu poziciju u softveru za produktivnost i njegovom modelu usmjerenom na pakete od konkurentski dobavljači pojedinačnog softvera.

Konkretno, Komisija je zabrinuta da je Microsoft možda dodijelio Teams prednost distribucije ne dajući klijentima izbor hoće li ili ne dobiti pristup Teams-u kada se pretplate na njihove SaaS aplikacije za produktivnost. Ova prednost je možda dodatno pogoršana ograničenjima interoperabilnosti između konkurenata Teamsa i Microsoftovih ponuda. Takvo ponašanje je možda spriječilo Teamsove rivale da se natječu, a zauzvrat uvedu inovacije, na štetu kupaca u Europskom gospodarskom prostoru.

“Zabrinuti smo da bi Microsoft mogao dati vlastitom komunikacijskom proizvodu Teams neopravdanu prednost u odnosu na konkurente, povezujući ga sa svojim popularnim paketima produktivnosti za tvrtke. Očuvanje tržišnog natjecanja za daljinsku komunikaciju i alate za suradnju ključno je jer također potiče inovacije na tim tržištima. Ako se potvrdi, ponašanje Microsofta bilo bi nezakonito prema našim pravilima tržišnog natjecanja. Microsoft sada ima priliku odgovoriti na našu zabrinutost,“ rekla je Margrethe Vestager, izvršna potpredsjednica EK.

Nakon što je Europska komisija otvorila postupak u srpnju 2023., Microsoft je uveo promjene u načinu na koji distribuira Teams. EK je preliminarno utvrdila da ove promjene nisu dovoljne za rješavanje njezinih zabrinutosti i da su potrebne dodatne promjene za ponovno uspostavljanje tržišnog natjecanja. Ako tijelo, nakon što je tvrtka iskoristila svoje pravo na obranu, ocijeni da postoji dovoljno dokaza o povredi, može donijeti rješenje o zabrani ponašanja i izreći novčanu kaznu do 10 posto godišnjeg prometa društva u svijetu. EK također može poduzeću nametnuti sve pravne lijekove koji su razmjerni da se kršenje učinkovito okonča.