CES 2024

Što nam donosi tehnološka 2024. godina?

Što nam donosi tehnološka 2024. godina?
Dražen Tomić / Tomich Productions

Sajam CES u Las Vegasu koji se ovo tjedna održava od 9. do 12. siječnja ponovno će ukazati na neke ključne trendove u tehnologiji koji bi trebali ostati neko vrijeme u fokusu i to je prije svega umjetna inteligencija svuda. Nije to samo ChatGPT ili neka slična tehnologija, jer ona omogućuje pojednostaviti komplicirane sustave i pomoći ljudima da izvuku više iz svoje opreme. Tu su i druge inovacije iz svijeta obnovljivih izvora, upravljanje energetskim mrežama u kućanstvu.

Dana 14. prosinca, Intel je predstavio Meteor Lake, svoj najnoviji čipset, koji po prvi put uključuje namjensku AI procesorsku komponentu, nazvanu NPU ili Neural Processing Unit. AMD ih je pobijedio, najavivši na prošlogodišnjem CES-u Ryzen 7040 procesore za prijenosna računala, koji uključuju "AMD XDNA AI" - opet, namjensku AI podršku. A na CES-u ove godine očekujemo da će većina velikih proizvođača prijenosnih računala predstaviti svoje linije računala s umjetnom inteligencijom. Sigurno dolaze nova računala iz velikana tech industrije s novim procesorima tako da će biti vrlo zanimljive objave Lenova, HP-a, Dell-a, Acera, Asusa, MSI-a i drugih.

Jedna od važnih tehnologija o kojima će se pričati je svakako i obnovljivi izvori energije. Punjači za cijeli dom i solarne ćelije postali su veliki fokus za industriju potrošačke elektronike, kako elektroenergetska industrija – napokon – postaje pametnija. To je logičan napredak u odnosu na tvrtke koje proizvode baterije i punjače, počevši od moćnih imena poput Ankera, koji je predstavio brend Solix u lipnju i vjerojatno će otkriti više u ponudi na CES-u. Zamislite Solix i njemu slične kao ogromne baterije za svoju kuću. Njegov najveći kapacitet od 180 kWh može držati svjetla u tipičnoj kući cijeli tjedan, što bi moglo dobro doći ako je vaša lokalna mreža pod utjecajem ekstremnih vremenskih prilika.

Samsung je nedavno dodao prvi EV punjač svojoj platformi SmartThings, omogućujući korisnicima da bolje upravljaju i nadziru punjenje u svom električnom vozilu, kao i partnerstvo s tvrtkom Eve Energy kako biste mogli pratiti kolika je potrošnja.

Jedan zanimljiv zaokret u standardnoj bateriji dolazi iz Palo Alta, Kalifornija, start-upa Coplanar, koji prodaje prijenosne generatore vodikove energije i energetske proizvode za cijeli dom. To je obnovljivi čisti izvor energije koji koristi kemijsku reakciju umjesto izgaranja, proizvodeći samo vodu i toplinu kao nusprodukte.