UMJETNA INTELIGENCIJA

SoftBank se priprema za još milijardu dolara AI poticaja

SoftBank je otkrio svoj veliki poticaj oko AI-a 2023. nakon IPO-a britanskog dizajnera čipova Arma. Čini se da interes za AI u Japanu doista raste.

SoftBank se priprema za još milijardu dolara AI poticaja
Depositphotos

SoftBank je izdvojio 150 milijardi JPY (960 milijuna USD) za nadogradnju svoje računalne infrastrukture. To je dio pokušaja stvaranja GenAI platforme prilagođene japanskom jeziku.

Nikkei Asia izvijestio je da će SoftBankovo ulaganje u umjetnu inteligenciju biti napravljeno tijekom ove i sljedeće godine, a dodijeljeno je uz 20 milijardi JPY koje je potrošio na svoje računalne objekte 2023. SoftBank planira napajati svoju računalnu infrastrukturu GPU-ima od Nvidije, a također će ovo iznajmiti infrastrukture drugim tvrtkama.

Naime, japanska tvrtka navodno je istraživala akviziciju britanskog pokretača čipova GraphCore 2023. kako bi pojačala konkurenciju s Nvidijom, ali dogovor se nije ostvario. U veljači je osnivač i izvršni direktor SoftBanka, Masayoshi Son, također otkrio planove za osnivanje 100 milijardi dolara vrijednog pothvata za proizvodnju čipova koji će se izravno natjecati s američkim proizvođačem čipova.

SoftBank je otkrio svoj veliki poticaj oko AI-a 2023. nakon IPO-a britanskog dizajnera čipova Arma. Čini se da interes za AI u Japanu doista raste. Prošlog tjedna OpenAI je najavio da će Tokio smjestiti svoj prvi ured u Aziji, dok je Microsoft nedavno izjavio da će uložiti gotovo 3 milijarde dolara u povećanje svoje cloud computing i AI infrastrukture u zemlji.