RAT SE NASTAVLJA

SAD vrši veći pritisak na Huawei

Prijedlog, koji zahtijeva odobrenje povjerenstva, ima za cilj osigurati da tijela za certifikaciju telekomunikacija i ispitni laboratoriji koji certificiraju bežične uređaje za domaće tržište nisu pod utjecajem nepouzdanih aktera.

SAD vrši veći pritisak na Huawei
Depositphotos

Američke vlasti namjerile su jedinicu Huaweija zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost. Savezna komisija za komunikacije (FCC) razmatra ograničavanje laboratorija tvrtke u certificiranju bežičnih uređaja za upotrebu u zemlji.

FCC je tvrdio da Huaweijev testni laboratorij predstavlja jedinstvenu prijetnju sigurnosti i integritetu nacionalnih komunikacijskih mreža i opskrbnih lanaca i zabranio mu je sudjelovanje u njegovom programu autorizacije opreme. Prijedlog, koji zahtijeva odobrenje povjerenstva, ima za cilj osigurati da tijela za certifikaciju telekomunikacija i ispitni laboratoriji koji certificiraju bežične uređaje za domaće tržište nisu pod utjecajem nepouzdanih aktera.

Taj bi potez trajno zabranio Huaweiju i drugim subjektima na popisu FCC-a da igraju bilo kakvu ulogu u programu. Predsjednica FCC-a Jessica Rosenworcel izjavila je da agencija mora osigurati da program može odgovoriti na izazove koje predstavljaju uporne i stalno promjenjive prijetnje sigurnosti i opskrbnom lancu.