BROJNE PREDNOSTI

Magnetske vrpce odbijaju "izumrijeti" i još se uvijek koriste za pohranu podataka

Vrpce su odličan izbor jer su dugovječne i kvalitetne, kad je riječ o arhiviranju ogromnih količina podataka.

Magnetske vrpce odbijaju "izumrijeti" i još se uvijek koriste za pohranu podataka

Ako želite superbrzu pohranu podataka, izabrat ćete SSD. Ako trebate puno prostora za pohranu, izabrat ćete HDD. Stoga, postavlja se pitanje zašto bi itko htio sporu i osjetljivu pohranu poput magnetske trake? Vjerovali ili ne, takvih je i dalje mnogo.

Gotovo 153 EB ili 153 milijuna terabajta za pohranu na magnetskim vrpcama isporučeno je diljem svijeta prošle godine, što je povećanje od tri posto u odnosu na godinu ranije. Mnoge će to čuditi jer korištenje feromagnetskih materijala kao medija za pohranu podataka staro je koliko i samo elektroničko računalo, a vrpca je, uz to, krhka, spora za korištenje i potpuno linearna, što čini nasumično čitanje vrlo zamornim procesom.

No, očito ima svojih prednosti. Prije svega, to je cijena, a potom i njihova dugovječnost. Iako su osjetljive, krhke i nestabilne, ako se čuvaju na adekvatan način, "nadživjet" će svaki drugi oblik pohrane. Čemu smo i svjedočili svih ovih desetljeća.

Svaka veća kompanija ili organizacija čuva podatke u "fizičkom" i digitalnom obliku, a posljednjih godina i u cloudu. No, vrpce su, ako ih se održava kako treba, odličan izbor jer su dugovječne i kvalitetne, kad je riječ o arhiviranju ogromnih količina podataka.

Naravno, nije jedini razlog korištenja vrpci u tome da se tvrtke zaštite na nekoliko strana. Na prvom je mjestu sigurnost. Rijetko tko ih koristi ili može očitavati u ovom formatu koji se nudi. Posebno jer je iznimno skup i teško pregledan, za razliku od cloud sustava gdje se sve jednostavno nađe nakon što se "probije" sustav.

Vidimo da se na ovom tržištu konstantno pomiču barijere i dok u tome prednjače Sony i Fujifilm, treba istaknuti nemalu ulogu koju ima IBM, dugogodišnji lider, ali i partner japanskim kompanijama na ovom području. Ukratko, čini se da ova iznimno stara tehnologija nikamo ne ide, dapače, dojam je kao da prosperira.