TRŽIŠNA SNAGA JE PROBLEM

SAD jača slučaj protiv Applea

DoJ optužuje proizvođača iPhonea za anti-konkurentsko ponašanje u ekosustavu pametnih telefona

SAD jača slučaj protiv Applea
Depositphotos

Još četiri države pridružile su se tužbi protiv Applea od strane Ministarstva pravosuđa SAD-a. DoJ optužuje proizvođača iPhonea za anti-konkurentsko ponašanje u ekosustavu pametnih telefona.

Pravni zastupnici iz Indiane, Massachusettsa, Nevade i Washingtona tvrdili su da je Appleovo postupanje naštetilo višestrukim tržištima i sektorima povezanim s pametnim telefonima izvan segmenta uređaja, stavljajući težinu na tužbu koju je izvorno podnijelo 15 država i District of Columbia. Četiri dodatka tvrde da Appleova pravila i ograničenja za promjenu oblika u App Storeu omogućuju tvrtki da izvuče veće naknade, osujeti inovacije, ponudi manje sigurno ili degradirano korisničko iskustvo i uguši konkurentske alternative. Ovaj poslovni model, tvrde oni, također se koristi za druge proizvode i usluge uključujući pametne satove i mobilne novčanike.

Apple je optužen za implementaciju svog mehanizma plaćanja unutar aplikacije kako bi zaključao programere i korisnike i nametnuo ograničenja osmišljena da zakompliciraju načine na koje mogu napustiti platformu. Ovo sprječava razvojne programere da pregovaraju o visokim naknadama za provizije putem alternativnih trgovina aplikacijama i sustava plaćanja unutar aplikacije, tvrde tužitelji, napominjući da je Apple također bankama naplaćivao znatne naknade za svaku transakciju dodirom za plaćanje na svom iPhoneu.

“Appleovo antikonkurentsko ponašanje ne samo da ograničava konkurenciju na tržištu pametnih telefona, nego također odjekuje kroz industrije pogođene ovim ograničenjima, uključujući financijske usluge, fitness, igre, društvene medije, medije, zabavu i više”, navodi se u priopćenju. Pravni zastupnici također su izrazili zabrinutost zbog sve većeg utjecaja Applea u automobilskoj i financijskoj industriji s obzirom na njegove navodne aktivnosti. “Ukoliko se ne zaustavi Appleovo antikonkurentsko i isključujuće ponašanje, vjerojatno će proširiti i učvrstiti svoj iPhone monopol na druga tržišta i dijelove gospodarstva”, dodaje se u priopćenju.