Bill Gates smatra da bi roboti trebali plaćati isti porez kao i ljudi

Bill Gates smatra da bi roboti trebali plaćati isti porez kao i ljudi
Wikipedia

Osnivač Microsofta Bill Gates nastavio je širiti svoje jasne stavove o umjetnoj inteligenciji (AI) i robotima „koji kradu radna mjesta ljudima“. Konstantno upozorava na činjenicu da će se ljudski rod po prvi put u povijesti suočiti sa situacijom masovnog gubitka radnih mjesta u kratkom vremenom. Radnih mjesta koja po prvi put neće biti zamijenjena drugima, što bi moglo dovesti do katastrofe na svim poljima.

Rješenje da se tako nešto ublaži vidi u porezu. Naime, savjetuje da se on uvede na robote kako se ne bi osjetio gubitak prihoda koji pristiže od strane zaposlenih u ovom trenutku.

"Uzmite za primjer radnika koji godišnje zarađuje bruto 50 tisuća američkih dolara. Nakon oporezivanja ostaje bez 11,946.55 dolara, koji se "slijevaju" u državnu blagajnu i potom prosljeđuju na razne strane. Dolaskom robota, taj bi novac nestao i tako nešto si trenutno nitko ne može dopustiti, pojasnio je Gates.

Naravno, tako nešto odmah je naišlo na kritike, kojih je jedan od najbogatijih ljudi svijeta u startu bio svjestan. Zato se dodatno objasnio.

"Kompanije će uvođenjem robota uštedjeti mnogo novca jer svaki robot može raditi 24 sata na dan, svih 365 dana u godini. Nema stajanja, nema bolovanja, nema godišnjih odmora, nema plaće ili bonusa, samo ono što se plati prilikom kupnje robota... Zato bi porezi o kojima se priča bili poprilično simbolični i isplativi za svaku kompaniju, govori Gates.

Ima smisla sve što kaže i sigurno da bi se na taj način ublažila kritična situacija. Samim time, nekako se čini i da je Gates odlučio sve glasnije zagovarati bezuvjetni temeljni dohodak, kojim bi se svakog mjeseca svakom građaninu, bez obzira na primanja koja eventualno ima, osigurala određena svota novca potrebna za preživljavanje.

Tako nešto otvorenije zagovara osnivač Tesle i SpaceX Elon Musk, a kad su po tom pitanju složni milijarderi i toliko uspješne osobe onda ih se valjda treba poslušati te razmisliti o tome što govore.