VAŽNA ODLUKA

Samsung dobiva 4,6 milijardi američkih dolara za povećanje proizvodnih kapaciteta tvornice čipova u SAD-u

Samsung dobiva 4,6 milijardi američkih dolara za povećanje proizvodnih kapaciteta tvornice čipova u SAD-u
Shutterstock

Američko ministarstvo trgovine planira dati Samsungu do 4,6 milijardi dolara za proširenje njegovih proizvodnih kapaciteta poluvodiča. Cilj je smanjiti ovisnost o inozemnim čipovima.

Kao dio ove inicijative, predsjednik Joe Biden najavio je da se očekuje da će Samsung sljedećih godina uložiti više od 40 milijardi dolara u svoja postrojenja u Teksasu. Uz to, Samsung će imati koristi od do 40 milijuna dolara CHIPS-a i financiranja iz Zakona o znanosti za obuku i razvoj lokalne radne snage. Projekt će otvoriti 17.000 radnih mjesta u građevinarstvu i više od 4.500 radnih mjesta u proizvodnji u sljedećih pet godina.

Predloženi ekosustav poluvodiča u Teksasu sastojat će se od dvije logičke proizvodnje, centra za istraživanje i razvoj, naprednog pogona za pakiranje i proširenja postojećeg Samsungovog pogona. Čipovi proizvedeni u novoj postavi koristit će se u komunikacijskoj, automobilskoj i obrambenoj industriji, kao i u računalstvu visokih performansi i umjetnoj inteligenciji.

Američka ministrica trgovine Gina Raimondo naglasila je da su čipovi koje će Samsung proizvoditi u zemlji vitalne komponente najnaprednijih tehnologija, od umjetne inteligencije do računalstva visokih performansi i 5G komunikacije. Financiranje Samsunga treće je najveće iz CHIPS-a i Zakona o znanosti, nakon TSMC-ovih 6,6 milijardi dolara i Intelovih 8,5 milijardi dolara.