TEHNOLOŠKI NAPREDAK

Bankarski sektor bi zbog umjetne inteligencije mogao ostati bez više od polovice zaposlenih

"GPT-ovi imaju potencijal transformirati čitava gospodarstva, mijenjajući način na koji živimo i radimo."

Bankarski sektor bi zbog umjetne inteligencije mogao ostati bez više od polovice zaposlenih

Umjetna inteligencija pokreće tehnološku revoluciju, ali još uvijek postoje ograničenja, ponajprije zbog potrošnje energije, novca i vode. Kad bi se taj segment regulirao i izveo na adekvatniji način, tad bismo svjedočili dodatnom napretku. koji bi je pogurali na višu razinu.

Ali, to možda i nije toliko loše jer ljudi ne mogu pratiti njen razvoj pa već neko vrijeme gledamo kako preuzima poslove u raznim sektorima. I to će se samo širiti na druge jer već postoje alati kao Microsoft Copilot i ChatGPT, izvrsni u kreiranju detaljnih strukturnih nacrta u roku od nekoliko sekundi. Zanimljivo je u tom smislu da chatbotovi koje pokreće umjetna inteligencija mogu generirati sofisticirane strukturne dizajne, ali ne uspijevaju u jednostavnim zadacima poput stvaranja obične bijele pozadine.

No, jasno je - AI revolucija je na putu. Prema novoj studiji Citigroupa, bankarski sektor je sljedeći koji će osjetiti rezove zbog dolaska umjetne inteligencije. Studija pokazuje da 54 posto bankovnih poslova ima izniman potencijal za automatizaciju. Štoviše, udio umjetne inteligencije bi se u tom sektoru trebao povećati za 12 posto.

"GPT-ovi imaju potencijal transformirati čitava gospodarstva, mijenjajući način na koji živimo i radimo. Oni stvaraju nove prilike za rast i inovacije, često poboljšavajući našu ukupnu kvalitetu života. Oni također uništavaju postojeće načine obavljanja stvari. I kao takvi također stvaraju gubitnike. Pogotovo kratkoročno", navodi Citigroup.

Također, bankarski sektor nije jedini u opasnosti zbog osjetnije pojave umjetne inteligencije. Isto čeka sektore osiguranja, energetike i kapitala.

Ali, dok većinom vlada panika, jedna od najmoćnijih kompanija na AI tržištu, Microsoft, kroz svoj "Indeks trendova rada" tvrdi da umjetna inteligencija stvara više prilika za posao, pri čemu čelnici tvrtke izražavaju zabrinutost zbog nedovoljnog talenta za popunjavanje slobodnih radnih mjesta. Jasno, posla ima, ali na najvišim razinama, gdje konstantno nedostaje kadra. A to podrazumijeva i AI znanja, zbog čega je samo na LinkedInu prošle godine zabilježeno 142 puta više navođenja AI znanja pod vještinama na profilima.