ZELENA TRANZICIJA

Vrijeme obnovljivih izvora energije

Posebno su se ove godine istaknuli solarni paneli imitacije raznih materijala za oblaganje fasada, koji omogućavaju da završni slojevi ne budu samo trošak nego i budući prihod, odnosno fasadna obloga koja sama sebe otplaćuje.

Vrijeme obnovljivih izvora energije
Karlo Kosina

U  Münchenu je održana velika manifestacija vezana uz zelenu tranziciju, obnovljive izvore energije i pametno upravljanje energijom. Događaj naziva The smarter E Europe okupio je preko 3.000 izlagača podijeljenih u četiri glavne kategorije, odnosno sajamske manifestacije.

Iz Hrvatske na sajmu su bile prisutne samo tri tvrtke. Rimac Energy je prezentirao svoje baterijske sustave u iznimno jakoj konkurenciji velikih, tako da je, nažalost, iako najveći od hrvatskih štandova, izgledao prilično pusto. Zatim, Low Latency Telecommunications sa svojim proizvodima i SparkShare u dijelu start-upova sa rješenjem za zajednicu dijeljenja električne energije i vlastitom proizvodnjom punjača za električna vozila.

Intersolar Europe zauzeo je najveći dio površine sajma te obuhvatio izlagače fokusirane na tehnologiju solarnih panela u do sada najširem i najzanimljivijem opsegu. Osim klasičnih panela (jednostranih i dvostranih), dobar dio izloženih primjeraka bio je usmjeren na agro-panele pod kojima je moguće uzgajati razne kulture, ali i druge poluprozirne panele korisne kao ograde ili zaštite od pogleda koje istovremeno propuštaju svjetlo. Posebno su se ove godine istaknuli solarni paneli imitacije raznih materijala za oblaganje fasada, koji omogućavaju da završni slojevi ne budu samo trošak nego i budući prihod, odnosno fasadna obloga koja sama sebe otplaćuje. Mnogi proizvođači ponudili su i razne sustave čišćenja solarnih panela, od malih ili većih robotskih čistača koji se sami kreću po krovu do velikih sustava kranskih perača, odnosno hidrauličkih ruku na posebnim vozilima. Osim toga, mogli smo vidjeti i razna rješenja za postavljanje samih panela, gdje se kao novitet i kreativno, a povoljno rješenje ističe španjolska inovacija betonskih blokova iz dva dijela za postavljanje solarnih panela na ravne krovove i površine pod raznim kutevima, bez potrebe za dodatnim aluminijskim vodilicama ili podkonstrukcijom.

Ees Europe je dio sajma koji donosi veliku količinu inovativnih rješenja iz upravljanja energetskom efikasnošću s posebnim fokusom na sve dostupnije i kvalitetnije baterijske sustave. U ovom segmentu smo pronašli razne nove i mlade igrače, ali i neke velike proizvođače koji su aktivno prihvatili tranziciju iz tradicionalnih sustava poput agregata na moderne sustave baterijskih spremnika. Od tehnologija bilo je moguće vidjeti sve, od sustava baziranih na superkondenzatorima iznimno velike brzine punjenja i broja ciklusa do već poznatih tehnologija LFP i svih varijanti litija. Vrlo zanimljiv proizvod predstavila je jedna njemačka tvrtka – radi se o baterijama koje koriste isključivo morsku vodu kao medij te su iznimno ekološke i, što je najvažnije, nezapaljive. Velike baterijske sustave kapaciteta preko 5 MWh bilo je moguće vidjeti na više mjesta, i osjećaj je kao da to postaju standardi stabilizacije energetske mreže u budućnosti.

Iako su većinom na manifestaciji dominirale kineske tvrtke, u dijelu EM-Power, koji je bio fokusiran na pametno upravljanje energijom i distribucijom, većinom su bile zastupljene tvrtke iz Europske unije, fokusirane na što učinkovitiju integraciju postojećih proizvoda u efikasne sustave.

Power2Drive bio je fokusiran na rješenja za električne automobile, punjače, mreže punjenja te komponente potrebne za omogućavanje punjenja električnih vozila. Također se ovdje našao i manji dio proizvođača električnih vozila, kako privatne tako i gospodarske namjene. Među ostalima, mogli smo vidjeti novi električni traktor i bager.

Sajam je bio iznimno posjećen sva tri dana trajanja, a većinom se radilo o profesionalnim korisnicima, instalaterima solarnih sustava i inženjerima koji se bave implementacijom modernih, zelenih tehnologija i projektiranjem energetskih mreža. Tu nije izostalo ni posjetitelja iz Hrvatske, koji su bili upravo tog profila – projektanata i inženjera te izvođača solarnih sustava i energetskih rješenja. Najveći štand imao je Huawei, koji se pokazao kao jedan od rijetkih koji zapravo pokriva manje-više sva područja, od generiranja struje do upravljanja, pohrane i, u konačnici, punjača za električna vozila. Nama kao posjetiteljima bili su puno interesantniji inovativni proizvodi i tvrtke koje aktivno proizvode dijelove i komponente koje sami možemo povezati u nešto novo i zanimljivo.

Do idućeg sajma dijeli nas manje od godinu dana, no sigurno će biti još zanimljivije i bogatije jer je područje solarnih panela, električnih vozila i pametnog upravljanja električnim sustavima tek u fazi početnog zamaha i područje se razvija nevjerojatnom brzinom.