UMJETNA INTELIGENCIJA

Sharp i SoftBank surađuju na AI podatkovnom centru

SoftBank je dodao da planira „zaposliti“ podatkovni centar za razvoj generativne umjetne inteligencije i srodnih poslova. Također namjerava ponuditi prostor sveučilištima, istraživačkim institucijama, tvrtkama i drugima.

Sharp i SoftBank surađuju na AI podatkovnom centru
Depositphotos

Nekoliko dana nakon što je Sharp otkrio da je u pregovorima s KDDI, Super Micro Computer i Datasection o izgradnji AI podatkovnog centra, japanski elektronički div je povezan s još jednom suradnjom. Tvrtka planira drugi podatkovni centar AI sa SoftBank-om, koji je otkrio da su sklopili memorandum o razumijevanju (MoU) koji pokriva izgradnju pogona u tvornici LCD-a u prefekturi Osaka.

SoftBank je naveo da su tvrtke pregovarale o pristupu Sharpovom zemljištu i zgradama u regiji, koje namjeravaju koristiti za izgradnju podatkovnog centra AI s površinom od 750.000 metara i kapacitetom od više od 150 megavata. Postrojenje će se prostirati na oko 440.000 četvornih metara, oko 60 posto Sharpovog postojećeg pogona. SoftBank je rekao da namjerava započeti s radom podatkovnog centra 2025. godine i da će s vremenom nastojati povećati kapacitet napajanja na najmanje 400 megavata. Istraživat će se potencijal korištenja čistih izvora energije za ublažavanje utjecaja na okoliš.

SoftBank je dodao da planira zaposliti podatkovni centar za razvoj generativne umjetne inteligencije i srodnih poslova. Također namjerava ponuditi prostor sveučilištima, istraživačkim institucijama, tvrtkama i drugima. Operater je dodao da bi Memorandum o razumijevanju također mogao utrti put suradnji sa Sharpom na relevantnim poslovima umjetne inteligencije u budućnosti. Sharp je izjavio da potreba za takvim stranicama raste zbog brzog tempa razvoja AI tehnologije i povezanog porasta količine podataka koje ona obrađuje.