TKO ZARAĐUJE NAJVIŠE

Najplaćeniji sportaši svijeta

Cristiano Ronaldo ponovno je bio najplaćeniji svjetski sportaš u posljednjih 12 mjeseci, zaradivši ukupno 260 milijuna dolara na terenu i izvan njega. Španjolski golfer Jon Rahm zauzeo je drugo mjesto ove godine nakon što je u prosincu 2023. popustio mamcu LIV Golfa.

Najplaćeniji sportaši svijeta
Depositphotos

10 najbolje plaćenih svjetskih sportaša zaradilo je rekordnih 1,38 milijardi dolara između svibnja 2023. i svibnja 2024., budući da je priljev saudijskog novca ove godine zarade sportaša podigao na nove visine. Prema Forbesovoj godišnjoj ljestvici, svaki od 10 najbolje plaćenih sportaša zaradio je više od 100 milijuna dolara po prvi put u povijesti ljestvice, dok je četvorica od osam najboljih, uključujući broj jedan i dva, dobili najveću plaću od nekog subjekta uz potporu Fonda za javna ulaganja (PIF) Saudijske Arabije.

Cristiano Ronaldo ponovno je bio najplaćeniji svjetski sportaš u posljednjih 12 mjeseci, zaradivši ukupno 260 milijuna dolara na terenu i izvan njega. To je uglavnom zahvaljujući njegovoj godišnjoj plaći od 200 milijuna dolara u Al Nassru, što ga je učinilo globalnom figurom Saudijske profesionalne lige koju podržava PIF. Španjolski golfer Jon Rahm zauzeo je drugo mjesto ove godine nakon što je u prosincu 2023. popustio mamcu LIV Golfa koji je podupirao PIF. Budući da je ranije bio glasni kritičar LIV-a, Rahm je naposljetku potpisao višegodišnji ugovor vrijedan 350 milijuna dolara sa saudijskom golf turnejom, polovicu od čega je prema Forbesovim procjenama dobio unaprijed.

Osim sve većeg utjecaja Saudijske Arabije na profesionalni sport, ovogodišnja ljestvica još jednom naglašava globalnu privlačnost nogometa/nogometa, budući da možda niti jedan drugi sport ne proizvodi globalne superzvijezde takvom brzinom kao nogomet. Uz Cristiana Ronalda, Lionela Messija, Kyliana Mbappéa, Neymara i Karima Benzemu, petorica prošlogodišnjih najbolje plaćenih sportaša bili su nogometaši, a trojica od petorice igrali su u saudijskoj Pro ligi. Zanimljivo, Kylian Mbappé jedini je od skupine koji još uvijek igra na najvišoj razini igre, dok se preostala četvorica približavaju kraju svojih slavnih karijera, uzimajući posljednju veliku plaću za zagovaranje igre daleko od pet najboljih u Europi lige.