UMJETNA INTELIGENCIJA

Meta odgađa AI plan za Europu

Meta AI je pomoćnik izgrađen na tvrtkinom modelu Llama 3. Lansiranje proizvoda u Europi zahtijeva od Meta Platforms da obučava svoje AI modele na temelju javnog sadržaja koji se dijeli na Instagramu i Facebooku u regiji.

Meta odgađa AI plan za Europu
Depositphotos

Meta Platforms odgodila je plan za obuku AI modela na temelju postova na društvenim mrežama koje dijele korisnici u Europi. Odluka je uslijedila nakon zahtjeva Irske komisije za zaštitu podataka (DPC). To će zaustaviti lansiranje tehnologije u Europi.

DPC, vodeći regulator koji djeluje u ime europskih tijela za zaštitu podataka, objavio je svoju naredbu tjedan dana nakon što je Meta otkrila planove za dovođenje Meta AI u Europu, nakon uvođenja usluge u više od desetak zemalja. Regulator je poduzeo mjere nakon što je europska zagovaračka skupina None Of Your Business (NOYB) izrazila zabrinutost, pozivajući agencije za zaštitu podataka u 11 europskih zemalja, uključujući Francusku, Njemačku i Italiju, da blokiraju taj potez. NOYB tvrdi da Meta planira obučiti svoje AI usluge na korisničkim podacima bez pristanka.

Kao odgovor na odluku, Meta je opisala DPC-ov poziv kao korak unazad u europskim inovacijama, tvrdeći da je njegov pristup razvoju umjetne inteligencije u skladu s tržišnim propisima i da je transparentniji od svojih suparnika. Meta AI je pomoćnik izgrađen na tvrtkinom modelu Llama 3. Lansiranje proizvoda u Europi zahtijeva od Meta Platforms da obučava svoje AI modele na temelju javnog sadržaja koji se dijeli na Instagramu i Facebooku u regiji.

“Posvećeni smo dovođenju Meta AI, zajedno s modelima koji ga pokreću, većem broju ljudi diljem svijeta, uključujući i Europu. No, jednostavno rečeno, bez uključivanja lokalnih informacija ljudima bismo mogli ponuditi samo drugorazredno iskustvo. To znači da trenutačno nismo u mogućnosti pokrenuti Meta AI u Europi,” objasnio je Meta. Tvrtka je dodala da je razočarana zahtjevom DPC-a, ali je napomenula da će nastaviti suradnju s regulatorima.

Odgovarajući Meta Platforms, DPC je izjavio da pozdravlja odluku Mete da pauzira svoje planove za obuku svog velikog jezičnog modela koristeći javni sadržaj koji dijele odrasli na Facebooku i Instagramu diljem Europske unije i Europskog gospodarskog prostora. U zasebnoj povezanoj izjavi, predsjednik NOYB-a Max Schrems rekao je: “Pozdravljamo ovaj razvoj, ali ćemo ga pažljivo pratiti. Do sada nije bilo službenih promjena Meta pravila o privatnosti koje bi ovu obvezu učinile pravno obvezujućom. Slučajevi koje smo pokrenuli su u tijeku i zahtijevat će službenu odluku.”