NOVI TRENDOVI

Gameri se sve više okreću prema 32GB radne memorije, ali i Linuxu!

Najimpresivniji rast ima Linux, koji je s 1,9 posto skočio na 2,32 posto.

Gameri se sve više okreću prema 32GB radne memorije, ali i Linuxu!

Steam je objavio redovno mjesečno izvješće o hardveru koji koriste njegovi korisnici i čini se da je trend usmjeren prema 32GB radne memorije. Iako većina i dalje koristi 16GB (47,08 posto), podosta ih prelazi na dvostruko više jer smatra da je stiglo vrijeme za to. Riječ je o njih 28,72 posto.

Radi se o svega 0,63 posto više u odnosu na travanj, ali ako znamo da je to ujedno i najveći rast na mjesečnoj razini za bilo koju od Steamovih RAM konfiguracija, taj podatak dovoljno govori.

S druge strane, sustavi od 16 GB zabilježili su pad od 1,18 posto, što je također nešto čemu još nismo svjedočili na mjesečnoj razini. Također, ovo je zanimljiv razvoj događaja, pogotovo jer je Microsoft postavio 16 GB kao zadani zahtjev za računala s umjetnom inteligencijom. Međutim, to bi mogao biti samo slučaj kada mnogi korisnici nadograđuju računala od 16GB na 32GB, ili više. Unatoč tome, i s obzirom na druge postotne promjene, 0,78 posto korisnika računala sa 16GB nadogradilo je RAM na nešto više, dok je preostalih 0,4 posto naizgled otišlo niže.

Ove promjene variraju između 0,02 posto za manje od 4GB do 0,16 posto za sustave od 8GB. Iako se ne može objasniti povećanja za računala s manje od 8GB RAM-a, mali skok u sustavima od 8GB mogao bi se objasniti postojanjem ultrabookova i prijenosnih računala za gaming koja još uvijek dolaze sa samo 8GB RAM-a odmah po isporuci.

Povećanje broja sustava s 8GB RAM-a također se može pripisati Appleu, pogotovo jer svi njegovi Macovi i MacBookovi počinju s tom zadanom vrijednosti, osim za 16-inčne MacBook Pro, Mac Studio i Mac Pro. Iako Apple tvrdi da je 8GB jednako 16GB na računalima, mnogi kažu da to nije ni blizu dovoljno za profesionalna radna opterećenja. Apple koristi RAM kao objedinjenu memoriju, pa bi se CPU, GPU i NPU morali boriti za ograničeni prostor radne memorije.

Još jedan zanimljiv detalj među korisnicima Steama je povećanje korištenja drugih operativnih sustava. Windows je i dalje vodeći, s 50,35 posto korisnika na Windows 10 ukupne baze korisnika, dok je Windows 11 na 46,09 posto, što je rast od 0,93 posto na mjesečnoj razini.

Ipak, najimpresivniji rast ima Linux, koji je s 1,9 posto skočio na 2,32 posto. Što se macOS sustava tiče, on je na 1,47 posto, što je rast od 0,12 posto. Appleovi napori da se uključi aktivnije u gaming svijet očito polako dolazi na svoje. No, u odnosu na ostale sustave, izrazito polako.

A kad pogledamo grafičke kartice, istraživanje pokazuje da su najpopularnije one srednjeg ranga, od RTX 2060s do RTX 4070s, a zatim slijede one kao GTX 1650, GTX 1060 i GTX 1050 Ti u kombinaciji. Ovo pokazuje promjenu jer je GTX 1650 bila najpopularnija prošle godine.