POTRAGA ZA RIZICIMA

CMA istražuje ponude Microsofta i Amazona AI

CMA je priopćio da prikuplja informacije o Amazonovoj suradnji s Anthropicom nakon što je zaključio potez o ulaganju ukupno 4 milijarde dolara u generativnu AI tvrtku krajem ožujka.

CMA istražuje ponude Microsofta i Amazona AI
Depositphotos

Uprava Ujedinjenog Kraljevstva za tržišno natjecanje i tržište (CMA) istražit će poslovanje Microsofta i Amazona s novoosnovanim AI poduzećima. Tijelo je od tvrtki zatražilo da utvrde imaju li nedavna partnerstva potencijal naštetiti konkurenciji u zemlji.

CMA je priopćio da prikuplja informacije o Amazonovoj suradnji s Anthropicom nakon što je zaključio potez o ulaganju ukupno 4 milijarde dolara u generativnu AI tvrtku krajem ožujka. Također pod lupom je partnerstvo između Microsofta i Mistral AI-a, najavljeno na MWC Barcelona 2024, kao i njegov odnos s Inflection AI-jem, koji je dospio na naslovnice nakon što je start-up prošlog mjeseca izgubio izvršnog direktora i većinu svog osoblja u softverskom divu.

CMA je objasnio da nije donio nikakve zaključke o tome jesu li poslovi obuhvaćeni pravilima o spajanju u Ujedinjenom Kraljevstvu ili izazivaju zabrinutost za tržišno natjecanje, a faza poziva na komentiranje prvi je dio procesa prikupljanja informacija. Zatim bi mogao pokrenuti službeni pregled prve faze, ovisno o različitim čimbenicima. CMA je priopćio da je njegova objava uslijedila nakon izvješća koje je nedavno objavio u kojem su navedeni rizici za otvoreno, pošteno i učinkovito natjecanje na tržištu AI Foundation Model (FM).

Joel Bamford, izvršni direktor za spajanja pri CMA-u, rekao je da FM-ovi imaju potencijal utjecati na način na koji svi živimo i radimo temeljno, a pravedno, konkurentno okruženje je ključno. “S obzirom na globalnu prirodu ovih tržišta, tijela za tržišno natjecanje diljem svijeta aktivno proučavaju umjetnu inteligenciju”, dodao je.

CMA je otkrio da također razmatra povratne informacije primljene ranije ove godine o Microsoftovom partnerstvu s OpenAI-jem. Europska komisija također je istražila ulaganje tvrtke u ChatGPT-maker od 13 milijardi dolara, ali je odlučila protiv službene istrage.