HiperautomobilI

Bugatti Rimac predstavio novi novi Bugatti Tourbillon

Budući da je Tourbillon prvi Bugattijev model u posljednjih dvadeset i više godina bez legendarnog motora W16, nije primijenjena tradicija imenovanja osnovnih modela po Bugattijevim čuvenim automobilističkim asovima. Umjesto toga, odabrano ime savršeno utjelovljuje karakter automobila. Radi se o francuskoj riječi tourbillon, što je urarski izum iz 1801. godine Švicarca koji je tada živio u Francuskoj, a ujedno nas nenametljivo podsjeća na Bugattijevo francusko naslijeđe i sjedište u Molsheimu.

Bugatti Rimac predstavio novi novi Bugatti Tourbillon

Godine 2004. preporođeni brend Bugatti zauvijek je promijenio svijet automobilskih performansi i luksuza predstavivši svoj sportski hiperautomobil 1001 konjske snage: čuveni Veyron. Nakon tog prvog cestovnog automobila s više od tisuću konjskih snaga, 2016. godine uslijedio je još jedan iznimno ambiciozni inženjerski pothvat koji je premašio sva očekivanja na polju performansi: Chiron, prvi automobil na svijetu s motorom koji razvija 1500 konjskih snaga. Oba automobila mogla su se pohvaliti najnaprednijim W16 quad-turbo motorom obujma 8,0 litara. Danas, dvadeset godina nakon što je Bugatti definirao kategoriju sportskih hiperautomobila, ponovno je predstavljen inovativni koncept uvođenjem potpuno novog pogonskog sklopa i platforme.

„Razvoj automobila Bugatti Tourbillon na svakom je koraku vođen Bugattijevom poviješću dugom 115 godina, kao i riječima samoga Ettorea Bugattija. Zajedno s dizajnerskim i inženjerskim timovima koji su željeli započeti novo i uzbudljivo poglavlje u priči o Bugatti sportskim hiperautomobilima, vodio sam se Ettoreovim mantrama koje kažu da „ako je nešto usporedivo, onda više nije Bugatti“ te da „ništa nije previše lijepo“, ističe Mate Rimac, glavni izvršni direktor tvrtke Bugatti Rimac.

Automobilske legende Type 57SC Atlantic, koji je poznat i kao najljepši automobil na svijetu, Type 35, najuspješniji trkaći automobil do sada, i Type 41 Royale, jedan od najambicioznijih luksuznih automobila svih vremena, poslužili su nam kao inspiracija. Istovremeno su dizajn, performanse i luksuz odredile temelje novog Tourbillona, automobila koji je elegantniji, uzbudljiviji i luksuzniji od bilo kojeg ranijeg automobila. Drugim riječima, Tourbillon je jedinstven. I baš kao spomenute legende iz nekih prošlih vremena, Tourbillon nije napravljen samo za sadašnjost ili čak budućnost, već pour l’éternité – za vječnost.”

Budući da je Tourbillon prvi Bugattijev model u posljednjih dvadeset i više godina bez legendarnog motora W16, nije primijenjena tradicija imenovanja osnovnih modela po Bugattijevim čuvenim automobilističkim asovima. Umjesto toga, odabrano ime savršeno utjelovljuje karakter automobila. Radi se o francuskoj riječi tourbillon, što je urarski izum iz 1801. godine Švicarca koji je tada živio u Francuskoj, a ujedno nas nenametljivo podsjeća na Bugattijevo francusko naslijeđe i sjedište u Molsheimu. Tourbillon je originalna i jedinstvena kreacija, istovremeno složena i predivna, a pomaže suzbiti učinke gravitacije sata kako bi se osiguralo dosljednije mjerenje vremena. Dva stoljeća nakon izuma i dalje se smatra vrhuncem urarskog umijeća.

Taj osjećaj mehaničke bezvremenosti bio je nit vodilja u stvaranju Bugatti Tourbillona. Riječ o automobilu koji će se zasigurno naći u brojnim izložbenim prostorima u ovom i sljedećim stoljećima, a s obzirom na brzajući razvoj tehnologije (posebice velikih digitalnih zaslona), iznimno je važno da u sebi sadrži što je više bezvremenih dijelova moguće. Tourbillon stoga rabi cijeli niz dizajnerskih i inženjerskih tehnika koje ne zastarijevaju, uključujući i potpuno analogni instrumentni klaster, koji su izradili švicarski urari s istom količinom brige i pozornosti kao da je riječ o jednom od vrhunskih svjetskih satova. I baš kao što se takvi satovi prenose s koljena na koljeno, i Tourbillon je osmišljen kao automobil za vječnost.

Kao i svaki drugi Bugatti suvremenog doba, i Tourbillon je „oblikovan prema zahtjevima brzine“. Naime, mogućnost vožnje brzinom većom od 400 km/h zahtijeva da svaka pojedinačna površina, utor i prijelaz budu savršeno obrađeni kako bi se ne samo osigurala aerodinamika automobila, već i kako bi svi ti dijelovi pridonijeli njegovoj termodinamici. Tijekom evolucije Tourbillona to se temeljno načelo razvijalo s obzirom na Bugattijeva četiri glavna dizajnerska elementa nadahnuta poviješću: prednje rešetke u obliku potkove, bočnu liniju u obliku slova C, središnji hrbat i kombinaciju dviju boja.

„Kreacije Ettorea i Jeana Bugattija briljantne su kada je riječ o aerodinamici, inoviranju i trajnoj ljepoti. Nadahnuće smo pronašli u Bugattijevu automobilu Type 35, na čiji je oblik utjecala prednja rešetka u obliku potkove, a čiji je trup odostraga sužen da bi se dobio aerodinamični oblik zrakoplova. Bili smo nadahnuti i automobilom Type 57SC Atlantic – u čijem nazivu slovo S znači surbaissé ili spušteno – pa smo spustili prednji dio, snizili liniju krova, vozača približili tlu, i stvorili predivnu nisku bazu i proporcije. Iznimno nam je važno bilo pažljivo rasporediti volumene koji su i funkcionalni i podržavaju ekstremne proporcije automobila. Niži automobil izgleda šire, a naglašena je i veličina kotača – sve podsjeća na napete mišiće i stav nekoga tko je spreman na nagli skok. Svaka odluka vezana za dizajn novog automobila za cilj je imala stvoriti osjećaj brzine, čak i u mirovanju.

Dvobojni dizajn karoserije postao je važan dio Bugattijeva dizajnerskog DNK onoga trenutka kada se za njega prvi puta odlučio upravo Jean Bugatti. U slučaju Tourbillona taj je izgled evoluirao na autentičan, ali suvremen način. Granica između dvije boje sada je naš četvrti ključni dizajnerski element: bočna linija u obliku slova C. Kao nadahnuće poslužile su granice između boja na Bugattijevom automobilu Type 41 Royale, koje su kasnije ponovno iskorištene kao temeljni dizajnerski element kod Veyrona i Chirona. U skladu s novim proporcijama i spuštenom linijom krova, bočna linija sada je zakrivljenija i blago nagnuta prema naprijed dok vijuga oko krova i sa strana automobila, i tako podsjeća na čin skakanja“, objašnjava Frank Heyl, direktor dizajna tvrtke Bugatti Rimac.

Iako se i dizajn i proporcije automobila mogu pohvaliti iznimnim stilom, sve su površine, utori i usisni ventili pažljivo obrađeni kako bi uravnoteživali goleme aerodinamične sile automobila koji se kreće brzinom većom od 400 km/h, te zadovoljavali termodinamičke potrebe motora V16, elektromotora i baterije pri maksimalnoj izvedbi.

Zahvaljujući iskustvu rada na Veyronu i Chironu u proteklih više od dva desetljeća, Tourbillon u sebi sadrži cijeli niz patentiranih tehnologija. Tako, primjerice, stražnje krilo automobila ostaje spušteno i tijekom vožnje najvećim brzinama, uz savršenu ravnotežu sila koju omogućuju te najnovije inovacije. Krilo se koristi za stvaranje veće potisne sile pri manjim brzinama, te kao zračna kočnica za veću stabilnost pri usporavanju.

Za aerodinamičnu ravnotežu zaslužan je novi koncept difuzora, koji se počinje uzdizati odmah iza putničke kabine, i to pod savršenim kutom koji drži automobil u besprijekornoj ravnoteži. Difuzor je razvijen u skladu s novim sigurnosnim standardima i u potpunosti integriran u strukturu samog difuzora. To ga čini vrlo učinkovitim, ali i skrivenim od pogleda, što omogućuje „otvoreni“ dizajn stražnjeg dijela automobila.

U središtu Tourbillonova dizajnerskog etosa nalazi se legendarna potkova, na kojoj su utemeljene sve linije automobila i koja određuje osnovni oblik trupa. S lijeve i desne strane trupa nalaze se „leteći“ branici koji omogućavaju strujanje zraka ispod prednjih svjetala kako bi se povećao protok zračne mase u bočne usisnike. Ta složena međuigra protoka zraka dodatno je naglašena u dizajnu prednjeg dijela automobila, koji zadržava dimenzije skulpturiranog prevjesa i sadrži iznimno učinkovit sustav hlađenja koji zrak usmjerava kroz prednji poklopac motora i van njega, i tako povećava potisnu silu, dok istovremeno skriva pozamašan prednji prtljažnik između dva radijatora.

Napredna električna „škarasta“ vrata omogućavaju jednostavno ulaženje u automobil, ali i dramatičan izlazak iz njega. Otvaraju se i zatvaraju uz pomoć elektronskog ključa, a gumb za otvaranje vrata nalazi se ispod linije u obliku slova C i na središnjoj konzoli.

Otkako su proizvođači automobila prigrlili digitalne zaslone i zaslone osjetljive na dodir, napredak u tom području toliko se ubrzao da tehnologija zastarijeva za manje od jednog desetljeća. Kako bismo mogli zamisliti Tourbillon u izložbenim prostorima ne samo za deset, već i sto godina, filozofija dizajna njegova interijera morala je biti usmjerena na bezvremenost. Dizajnerski i inženjerski timovi osmislili su revolucionarno i autentično analogno iskustvo putničke kabine. Pritom su bili nadahnuti svijetom horologije, u kojem se satovi stariji od stotinu godina mogu nositi i upotrebljavati i danas, i s lakoćom se neprimjetno uklapaju u suvremenu modu i stil življenja.

Središnji element interijera doslovno utjelovljuje filozofiju horologije: instrumentni klaster dizajniran je i izgrađen zahvaljujući stručnosti švicarskih urara. Skeletizirani klaster sastoji se od više od 600 dijelova, a izrađen je od titanija i dragog kamenja poput safira i rubina. Teži svega 700 grama, uz najveću toleranciju od 50 mikrona i najmanju od 5 mikrona. To složeno inženjersko remekdjelo u središtu je vozačkog iskustva; fiksirano je, dok se rub upravljača okreće oko njega – rješenje poznato pod nazivom upravljač s fiksiranim središtem. Zahvaljujući tom genijalnom konceptu vozači Tourbillona imaju neometan pogled na instrumente neovisno o kutu upravljanja jer žbice sežu iza stražnjeg dijela instrumentnog klastera.

Središnja konzola spoj je kristalnog stakla i aluminija, i otkriva zamršen rad prekidača i poluge za pokretanje motora. Staklo je razvijeno tijekom 13 zasebnih faza kako bi bilo savršeno prozirno, kao i iznimno čvrsto i sigurno u slučaju prometne nesreće. Aluminijski su dijelovi konzole anodizirani i izrađeni od jednog bloka metala, dok se izbrazdani aluminijski prekidači nalaze na vrhu složenog mehanizma koji je potpuno vidljiv ispod kristalnog stakla, što je rješenje koje je pronašao upravo Bugatti Rimac tim. Paljenje potpuno novog motora V16 i električnog pogonskog sklopa osmišljen je tako da bude potpuno fizički doživljaj i podsjetnik na rituale vozača povijesnih automobila – povlačenje za paljenje motora i pritisak za zaustavljanje.

Jedini zaslon u automobilu – koji podržava Apple CarPlay i može prikazati podatke o vozilu – potpuno je skriven od pogleda osim ako vozač ne zatraži drugačije. Složeni mehanizam pokreće zaslon osjetljiv na dodir s vrha središnje konzole, portretni način rada kamere za vožnju unatrag pali se za samo dvije sekunde, a pejzažni način rada za pet sekundi.

Svaka odluka o interijeru (ili eksterijeru) automobila donesena je imajući na umu vrhunsku izvedbu, bez ikakvih kompromisa oko praktičnosti ili udobnosti automobila. Sjedala su, primjerice, pričvršćena za pod kako bi bila što lakša i niža, dok se kutija za papučice može električno podešavati i pomicati naprijed ili nazad kako bi se osigurao udoban položaj vozača tijekom vožnje. Zahvaljujući tom novom rješenju, unutrašnjost je prostrana, što je čini savršenom za dulja putovanja i svakodnevnu vožnju. Čak je i audiosustav napravljen bez uobičajenih zvučnika i woofera; umjesto toga, odabran je napredni sustav s exciterima unutar vrata i u ostatku automobila kako bi se postojeće unutarnje ploče koristile kao zvučnici. To je puno lakši i učinkovitiji sustav od uobičajenih audiorješenja.

„Pored korištenja analognih inovacija u izradi Tourbillonovog bezvremenog interijera, usredotočili smo se na autentičnost materijala i perfekciju svakog pojedinog elementa. Obično znamo reći kako je „ono što vidite upravo ono što dobivate“; primjerice, vidite li neki komad za koji mislite da je od titanija, budite uvjereni da je doista od titanija. Isto vrijedi i ako vidite nešto za što mislite da je napravljeno od ugljičnih vlakana ili kože. I sve je uvijek najkvalitetnije. S Tourbillonom smo tu besprijekornu autentičnost i umijeće izrade podignuli na višu razinu. Naša potpuno nova Bugattijeva platforma dizajnirana je tako da svaki njezin detalj odražava našu težnju za inženjerskom izvrsnošću. Pogledamo li bilo koju kreaciju Ettorea Bugattija, jasno je da je svaka komponenta umjetničko djelo, čak i ako je skrivena od pogleda, a to je bila i naša namjera s Tourbillonom. Jednostavno je nevjerojatan u svakom svom detalju i lako prepoznatljiv kao Bugattijev proizvod, te predstavlja remekdjelo slaganja i inženjerstva“, objašnjava Christophe Piochon, COO tvrtke Bugatti Rimac.

U trenutku inicijalnog predstavljanja Bugattijev je motor W16 bio drugačiji od bilo kojeg drugog motora u tadašnjem automobilskom svijetu. Sa svoja četiri turbopunjača i nevjerojatnim performansama taj je motor postavio novi standard kada je riječ o ograničenjima tehnologije motora s unutarnjim izgaranjem. Dva desetljeća nakon njegovog uvođenja na tržište, taj standard i dalje nitko nije dosegnuo ili ponovio. Sada nam stiže još jedno jedinstveno remekdjelo tehnologije motora s unutarnjim izgaranjem, i to u kombinaciji s trenutnim okretnim momentom i fleksibilnošću elektromotora.

Taj model sljedeće generacije Bugattijevih sportskih hiperautomobila pogoni potpuno novi motor V16 s obujmom od 8,3 litre (razvijen u suradnji s tvrtkom Cosworth), u kombinaciji s prednjom električnom osovinom s dva elektromotora, i jednim elektromotorom postavljenim na stražnju osovinu. Tourbillon razvija ukupno 1800 konjskih snaga, od čega 1000 u motoru na unutarnje izgaranje, a 800 u elektromotorima. Riječ je o nevjerojatnom postignuću koje je moguće upravo zahvaljujući najsuvremenijim materijalima i tehnologiji. Veyron, primjerice, dostiže 1001 konjsku snagu s 8,0-litarskim motorom s četiri turbopunjača, dok je novi V16 u potpunosti atmosferski. Osim toga, novi je motor izrađen od izrazito lakih materijala i teži svega 252 kilograma.

Elektromotore napaja uljno hlađena baterija od 800 volti i snage od 25 kWh, koja je smještena u središnjem tunelu te iza sjedala. Uz pogon na sva četiri kotača i punu raspodjelu okretnog momenta, model nudi najbolju moguću trakciju i okretnost. Na prednjoj električnoj osovini nalaze se dva elektromotora, dok se još jedan elektromotor nalazi na stražnjoj osovini. Ovakav električni pogonski sklop razvija ukupno 800 konjskih snaga. Elektromotori se okreću frekvencijom do 24 000 okretaja u minuti pa je, pored potpuno integriranog dvostrukog silicij-karbid invertera, taj električni pogonski sklop među energetski najbogatijima na svijetu. Električne osovine generiraju više od 6 kW po kilogramu mase električne osovine, uključujući i invertere, motore i mjenjače brzine. Iako su prioriteti pogonskog sklopa snaga, odziv gasa i dopuna okretnog momenta, relativno velik energetski kapacitet od 25 kWh omogućuje znatno iskoristiv doseg na isključivo struju – više od 60 kilometara ili 37 milja.

U automobilskoj industriji obično se očekuje da je svaki novi model teži od prethodnoga, posebice ako je riječ o modelu s dodanim hibridnim pogonskim sklopom ili većim performansama. No u slučaju novog Bugattija neočekivano postaje norma. Tourbillon se tako može pohvaliti znatno boljim performansama, snažnim električnim pogonskim sustavom i velikim baterijskim sklopom, no i dalje teži manje od Chirona, što je pokazatelj nevjerojatnog inženjerskog umijeća timova koji su radili na Tourbillonu.

Osim toga, zahvaljujući kombinaciji iznimno naprednog pogonskog sklopa i laganog inženjerskog rješenja, učinkovite arhitekture vozila i napredne aerodinamike, Tourbillon značajno smanjuje emisije u usporedbi s prethodnim modelima, te istovremeno obogaćuje vozačko iskustvo i pomjera granice automobilske industrije.

„Tourbillon je morao biti jedinstven u svakom pogledu. Naša je filozofija bila uzeti bilo koji aspekt Chirona i poboljšati ga dok istovremeno tražimo elegantna i sofisticirana inženjerska rješenja i nove tehnologije kako bismo proizveli bezvremeno remekdjelo. Željeli smo napraviti automobil čiji bi dijelovi, bilo iz njegova interijera ili eksterijera, s lakoćom mogli završiti u nekoj umjetničkoj galeriji. Rezultat je automobil koji plijeni ljepotom i izvana i iznutra, te najmoćniji Bugatti do sada, koji mehanička rješenja i tehničku ljepotu podiže na jednu novu razinu.

Odluka o pogonskom sklopu bila je možda i najvažnija odluka koju smo donijeli s obzirom na dostupne opcije: rekonstrukciju motora W16, proizvodnju potpuno električnog automobila ili osmišljavanje nečeg sasvim novog. Na kraju smo se odlučili za najtežu moguću opciju: izgradnju pogonskog sklopa od nule i njegovo besprijekorno uparivanje sa složenim sustavom elektromotora i novom generacijom mjenjača s dvostrukom spojkom i osam brzina, između ostaloga, te proizvodnju komponenti po mjeri, posebno za Tourbillon. Bilo nam je važno da novi automobil zadrži čisti, izvorni analogni osjećaj atmosferskog motora s unutarnjim izgaranjem u kombinaciji s okretnošću i mogućnostima koje pružaju elektromotori.

Već smo čuli kako zvuči kada ovaj automobil dosegne 9000 okretaja u minuti pri punom gasu. Riječ je o emocionalnom iskustvu koje izaziva strahopoštovanje i pamtit će se zauvijek. Proizveli smo automobil koji pruža najbolje od tehnologije s unutarnjim izgaranjem i elektrifikacije. Beskompromisan je i predstavlja bezvremensku posvetu nezaboravnom iskustvu vožnje“, ističe Emilio Scervo, glavni tehnološki direktor tvrtke Bugatti Rimac.

Osnovicu dizajna novog Tourbillona čine potpuno nova šasija i struktura trupa. Izrađena od ugljičnog kompozita T800, koji uključuje niz inovacija za smanjenje težine, poput baterije kao sastavnog dijela monokoka ili stražnjeg difuzora od kompozita koji je nadahnut primjerima iz svijeta vrhunskih automobilističkih utrka. Prednji kompozitni zračni kanali koji prolaze kroz prednji dio automobila također su sastavni dio strukture i osiguravaju optimiranje svih dijelova rigidne, ali lagane strukture. Primjerice, prednji i stražnji okviri imaju tanki niskotlačni aluminijski odljevak i 3D ispisane strukturne upornice, zbog kojih je cjelokupna struktura znatno lakša i čvršća od one kod ranijeg modela.

Nova šasija uključuje ovjes od aluminija s više karika sprijeda i straga, što je odmak od čelične konstrukcije s dvostrukom polugom kod Chirona. Odabirom nove vilice ovjesa čiji je dizajn nastao organski, te uspravne vilice iz aluminijskog 3D ispisa, inženjeri su smanjili težinu ovjesa za 45 posto u usporedbi s ovjesom kod Chirona. Osim toga, na stražnjem se dijelu nalazi šuplja, 3D ispisana zračna lopatica, koja je razvijena uz pomoć umjetne inteligencije, a doprinosi boljoj dinamici vozila i njegovim aerodinamičnim performansama.

Kočnice su jednako napredne i mogu se pohvaliti vrhunskom karbonsko-keramičkom tehnologijom. Ugrađen je i posebno izrađeni sustav brake-by-wire (kočenje preko žice), potpuno integriran s pomičnom kutijom za papučice i besprijekorno uklopljen kroz integrirani nelinearni kontroler koji je Bugatti razvio zajedno s hibridnim pogonskim sklopom. Gume Michelin Pilot Cup Sport 2 – 285/35 R20 sprijeda i 345/30 R21 straga – posebno su napravljene upravo za Tourbillon.

Zahvaljujući novoj šasiji, nova, iznimno kompaktna i lagana, prednja električna osovina s dva neovisna motora, uključujući i dvostruki inverter, stane u isti prostor kao kod Chirona, čime je povećana složenost opreme bez potrebe za dodatnim prostorom. Osim toga, dizajneri i inženjeri osigurali su više mjesta za pohranu i veći prtljažnik u sklopu „pročišćenog“ dizajna šasije i karoserije, pa će vlasnici automobila sa sobom moći nositi i posebno izrađenu prtljagu Bugatti Tourbillon.

„Vratimo li se u prošlost tvrtke Bugatti i promotrimo li kreacije Ettorea i Jeana, odmah nam postaje jasno kako njih dvojica nisu pristajala na kompromise. Nevjerojatna je količina patenata koje je Ettore prijavio jer je odbijao zadovoljiti se najjednostavnijim rješenjem. Želio je najbolje rješenje, čak i ako u tom trenutku još uvijek nije postojalo. Pronašao bi ga, razvio, testirao i unaprjeđivao sve dok ne bi bilo savršeno. A onda bi ga učinio predivnim. Razlog je to zbog kojeg se Bugattijevi automobili i danas cijene, kao i pokretač svega što smo napravili s Tourbillonom.

Da, ludo je napraviti novi V16 motor, integrirati ga s novim baterijskim sklopom i elektromotorima, te upotrijebiti instrumentni klaster koji karakterizira umijeće izrade švicarskih urara, kao i 3D ispisane dijelove ovjesa i središnju konzolu od kristalnog stakla. Ali to je nešto što bi napravio i sȃm Ettore, i što Bugatti čini jedinstvenim i bezvremenim. Bez takve ćete ambicije razviti vrlo dobar sportski hiperautomobil, ali ne i legendarni automobil pour l’éternité“, objašnjava Rimac.

Bugattijev Tourbillon upravo kreće s fazom testiranja, a prototipovi su već na cesti u iščekivanju prvih isporuka kupcima tijekom 2026. godine. Ukupno će biti proizvedeno 250 automobila po neto početnoj cijeni od 3,8 milijuna eura. Ručno sklapanje automobila odvijat će se u pogonu Bugatti Atelier u Molsheimu, i to nakon što okonča proizvodnja modela s motorom W16: Bolide i W16 Mistral.

 

Zahvaljujući laganoj konstrukciji i trenutnom okretnom momentu elektromotora, Bugattijev Tourbillon pruža izvanredne performanse.

0-100: 2,0 s

0-200: < 5 s

0-300: < 10 s

0-400: < 25 s

Najveća brzina: 445 km/h