AI BOOM SE NASTAVLJA

Američka ulaganja u umjetnu inteligenciju porasla su za 52 posto u prvom tromjesečju 2024.

Meta i Apple također agresivno integriraju Gen AI u svoje operacije. Meta nastavlja širiti svoj Llama razvoj, čime Nvidia ima značajnu korist kao jedan od najvećih potrošača grafičkih procesorskih jedinica, povećavajući Nvidijin prihod za više od 250 posto.

Američka ulaganja u umjetnu inteligenciju porasla su za 52 posto u prvom tromjesečju 2024.
Depositphotos

SAD ostaje temelj globalne revolucije umjetne inteligencije, s novim velikim priljevom ulaganja, jer prema Stocklytics.com, SAD bilježi porast ulaganja u umjetnu inteligenciju za više od 50 posto u prvom kvartalu 2024. Porast priljeva samo nagovještava daljnji razvoj umjetne inteligencije u zemlji.

"Moguća poboljšanja povezana s budućnošću umjetne inteligencije potiču ogromna ulaganja investitora koji žele biti dio nove granice. Američka tehnološka zajednica posebno je aktivna, s obzirom na to da tvrtke iz Silicijske doline agresivno šire svoj razvoj umjetne inteligencije", prema analitičarki Edith Reads .

Globalno ulaganje u sektor umjetne inteligencije doživjelo je značajan rast od 24 posto u odnosu na tromjesečje, što je kulminiralo cifrom od 13,1 milijardi dolara financiranja — što je najviše viđeno od početka prošle godine. Američko financiranje umjetne inteligencije najviše je pridonijelo ovoj brojci, s priljevom od nevjerojatnih 9,3 milijarde dolara. Azija je na drugom mjestu s povećanjem priljeva od 6 posto u odnosu na prošli kvartal. Sve u svemu, ulaganja u umjetnu inteligenciju nadmašila su venture financiranje, koje je poraslo za 11 posto.

Iako su investicije izgledale dobro, krajolik ugovora s umjetnom inteligencijom zabilježio je pad, s brojem sklopljenih ugovora koji je pao na 739, najnižu razinu od 2018. Američka startup poduzeća s umjetnom inteligencijom zadržala su 389 ugovora na kraju tromjesečja, što je značajan pad u odnosu na 393. Od sklopljenih poslova, 70 posto je još uvijek bilo u ranoj fazi, što ukazuje na spori trend akvizicija i partnerstava zbog regulatornog razvoja. U međuvremenu, tvrtke iz Silicijske doline sklopile su najviše poslova — ukupno 172. Tvrtke su također izvršile većinu ulaganja, u iznosu od 7,2 milijarde dolara.

Tvrtke iz Silicijske doline pokazale su veliku privlačnost prema sektoru umjetne inteligencije, posebno se fokusirajući na generativne startupove s umjetnom inteligencijom. Ovaj trend naglašen je Amazonovim značajnim ulaganjem od 2,8 milijardi dolara u Anthropic, razvojnog programera koji stoji iza modela Claude AI, tijekom prvog tromjesečja. Anthropic je također osigurao 750 milijuna dolara od Menlo Venturesa.

Meta i Apple također agresivno integriraju Gen AI u svoje operacije. Meta nastavlja širiti svoj Llama razvoj, čime Nvidia ima značajnu korist kao jedan od najvećih potrošača grafičkih procesorskih jedinica, povećavajući Nvidijin prihod za više od 250 posto. U međuvremenu, Apple planira predstaviti paket novih AI značajki s ažuriranjem za iOS 18 u lipnju.

Nedavno se ovom trendu pridružio i Google ulaganjem u generativni AI startup Runway. Kao dio kruga financiranja od 100 milijuna dolara, Google je podigao procjenu startupa na približno 1,5 milijardi dolara. Ova investicija također je postavila Google Cloud kao preferiranog pružatelja usluge Runway.

Međutim, koncentracija ulaganja među nekoliko glavnih igrača izaziva zabrinutost oko pravedne raspodjele resursa i mogućnosti za manje startupove u području umjetne inteligencije.