KNOX DNEVNICI

Umorni ste od znatiželjnih pogleda na vaše osobne podatke? Evo kako tome stati na kraj

Zahvaljujući Pin App i Maintenance Mode funkcijama, korisnici više ne moraju brinuti o tome da će netko neovlašteno pretraživati njihov uređaj.

Umorni ste od znatiželjnih pogleda na vaše osobne podatke? Evo kako tome stati na kraj

Pametni telefoni uvijek su uz nas, no znaju završiti i u rukama onih za koje to ne bismo htjeli. Bilo da je riječ o zabavljanju djeteta, pokazivanju zabavnog sadržaja prijatelju ili slanju urđaja na popravak, često se dogodi da uređaje predamo drugima. Svaki put kada to učinimo, postoji opasnost da omogućimo pristup nečemu što predstavlja potencijalnu ugrozu privatnosti.

Zahvaljujući Pin App i Maintenance Mode funkcijama, korisnici više ne moraju brinuti o tome da će netko neovlašteno pretraživati njihov uređaj. Oni odlučuju što se može, a što ne može vidjeti, bez obzira tko drži uređaj u rukama. To je kao da imaju osobnog čuvara za svoj telefon.

Zamislite Pin App kao osobnog čuvara aplikacija, koji onemogućuje pristup onim aplikacijama gdje drugi nisu dobrodošli. Umjesto toga, zadržava ih točno tamo gdje bi trebali biti - u aplikaciji koju ste odabrali - i nigdje drugdje. Pin App također sprečava pojavu obavijesti koje riskiraju prikaz osjetljivih informacija korisnika.

Postavljanje je brzo i jednostavno. Samo treba otići u Settings, zatim u Security and Privacy, niže u izborniku pronaći More Security Settings te uključiti Pin App ili dodirnuti tekst za pregled dodatnih postavki. Za dodatnu sigurnost moguće je odabrati opciju "Ask for PIN before unpinning", tako da svatko tko ima telefon u rukama treba lozinku da izađe iz otvorene aplikacije.

Zatim je potrebno odabrati aplikaciju koju korisnik želi podijeliti. Dodirom gumba Recents ili povlačenjem prema gore i dugim držanjem ako se koriste geste povlačenja, potrebno je dodirnuti ikonu iznad aplikacije i odabrati opciju "Pin this app".

Mnogi korisnici se u nekom trenutku tijekom životnog ciklusa uređaja nađu u situaciji da ga nose na popravak koji traje određeno vrijeme, što nosi rizike, uključujući i mogućnost da treće strane pristupe privatnim podacima na uređajima. U takvim slučajevima može pomoći Samsung Maintenance Mode. Ovaj način rada posebno je dizajniran da zaštiti i sakrije osobne podatke korisnika od pristupa kada uređaj napusti njihove ruke i pošalje se na bilo koji tip popravka.

Kada se aktivira Maintenance Mode, moguće je postaviti poseban korisnički profil, osiguravajući da primarni račun i podaci ostanu privatni. Ovaj način može se aktivirati ili putem postavki uređaja gdje je potrebno dodirnuti Device Care prije nego se navigira do i dodirne Maintenance Mode; ili se može aktivirati putem aplikacije Samsung Members.

Također, osigurava da se podaci slučajno ne izbrišu s uređaja. Može se osigurati da oni koji uređaju pristupaju imaju pristup samo osnovnim funkcijama uređaja koje im omogućuju izvođenje potrebne dijagnostike servisa.

Samsung Knox pruža višeslojnu sigurnost i privatnost, ne samo za zaštitu korisnika već i za omogućavanje izbora u tome što žele osigurati. Za one koji žele svoje najosobnije podatke držati odvojeno i sigurno, tu je Secure Folder.

To je spremnik koji zaključava podatke tako da im se ne može pristupiti preko uobičajene pohrane telefona. Može sadržavati najprivatnije podatke kao što su rasporedi kalendara i informacije o kontaktima, kao i bilješke, fotografije, videozapise, datoteke pa čak i aplikacije. Korisnik može čak i šifrirati Secure Folder kako bi svoje aplikacije i podatke dodatno zaštitio dok sljedeći put ne otvori mapu.

Secure Folder moguće je pronaći među aplikacijama. Prvi put kada ga korisnik otvori, morat će postaviti vrstu zaključavanja - PIN, uzorak ili lozinku. Osim toga, moguće je dodati i pristup otiskom prsta. Sve što korisnik stvori unutar Secure Foldera automatski će biti pohranjeno ovdje, ali podatke je moguće premjestiti u njega u bilo kojem trenutku.